7 aprilie 2013

DBA-ul de Iași

Da, e oficial: avem grupul DBA-ilor din Iași. Totul, înțeleg, a pornit la inițiativa Elenei Banea, care a creat pe Linkedin grupul "DBA Lounge". Scopul (măruturisit) este acela de a aduna, pentru început în spațiul virtual, aceste specimene rare numite DBA, extrem de antipatice pentru unii, chiar periculoase pentru alții.

Deci, după cum întelesesem eu inițial, ca să fii invitat în acest grup ar fi trebuit:
  1. să fii DBA, indiferent ce servere de baze de date administrezi: Oracle, Microsoft SQL Server, Mysql etc. (exclus Microsoft Access, no offence!... glumesc)
  2. să lucrezi prin zonă, adică în Iași

Între timp, uitându-mă la profilurile celor care s-au alăturat grupului, îmi dau seama că regulile de mai sus nu sunt atât de stricte: avem si membri care nu sunt DBA, dar (probabil) sunt interesați de domeniu, așa cum avem și DBA-i care nu sunt de găsit prin Iași, dar pe care, se vede treaba, îi chinuie încă vechi amintiri legate de mirosul de tei autohton. Pe cei din urmă, cu părere de rău, trebuie să-i informez că în Iași teiul nu mai este la modă și că se lucrează intens (onor municipalității) la înlocuirea acestuia cu mai vrednicul salcâm japonez.

Revenind la chestiune, sunt încântat că unul dintre primele subiecte abordate pe forumul grupului, intitulat sugestiv "Bem si noi o bere?", a captat interesul "maselor", dându-ne astfel ocazia să ne cunoastem mai bine, în carne și oase, dincolo de masca insipidă a identității virtuale, oferită sec de profilul Linkedin.

Iată și fanii lui Bachus. De la stanga la dreapta: Ovidiu Huțuleac, Elena Banea, Andrei Ștefan, Adrian Buboi și subsemnatul.


Și pentru că proverbul acela înțelept, "in vino veritas", se verifică și în cazul consumului exagerat de bere s-a ajuns, inevitabil, și la vorbe grele, cum ar fi: "SQL Server e mai tare ca Oracle pentru că are statistici automate", "Replicarea în SQL Server e de... beep beep" și altele pe care, zău, nu mi le mai amintesc, din motive lesne de înțeles.

Câteva concluzii ale întâlnirii:
  1. putem aranja un fel de sesiuni de prezentare în care să discutăm câte un subiect interesant legat de administrarea bazelor de date. Elena s-a oferit să spargă prima gheața și să ne prezinte ceva peste vreo două saptămâni la TeamNet.
  2. întâlnirile tip "crâșmă" ar fi frumos să continue, nu de alta dar "Lounge"-ul din denumirea grupului face aluzie, zic eu, la idea de bar, nu?

0 commentarii: